Cele mai frumoase fotografii din Univers

Universul are un Proiectant inteligent!

 1. 1

  NGC 1300 - Galaxia spirală

  NGC 1300 este o galaxie spirală aflată la aproximativ 69 de milioane de ani lumină distanță de noi. În această imagine foarte detaliată realizată de Hubble se observă nu doar spirala care alcătuiește galaxia, ci și o structura de spirală aflată chiar în centrul galaxiei.

 2. 2

  Nebuloasa ”Carina”

  Nebuloasa „Carina” este o nebuloasă strălucitoare aflată la aproximativ 7.500 de ani lumină distanță de Pământ, în direcția constelației Carina. Eta Carinae, cea mai energetică stea din nebuloasă, a fost una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer în prima jumătate a secolului al XIX-lea, dar apoi și-a pierdut foarte mult din strălucire. Keyhole Nebula, o regiune din nebuloasa „Carina”, vizibilă aici în stânga centrului imaginii, adăpostește câteva dintre cele mai masive stele cunoscute. Nebuloasa „Carina” se întinde pe 300 de ani lumină. Imaginea reprodusă aici este cea mai detaliată fotografie realizată vreodată cu nebuloasa „Carina”, fiind compusă din 48 de imagini de rezoluție înaltă.

 3. 3

  Galaxia ”Sombrero”

  Galaxia Sombrero este o galaxie spirală aflată în direcția constelației Fecioara, la 28 de milioane de ani lumină distanță de Pământ. Galaxia are un diametru de aproximativ 50.000 de ani lumină. Sombrero are un nucleu luminos, iar în această imagine realizată de Telescopul Spațial Hubble ea este văzută din profil, motiv pentru care seamănă cu o pălărie.

 4. 4

  V838 Monocerotis

  V838 Monocerotis este o stea roșie variabilă aflată în direcția constelației Monoceros, la aproximativ 20.000 de ani lumină distanță de Soare. A fost observată în anul 2002 în timpul unei explozii majore. Motivul erupției este în continuare incert, însă au fost formulate mai multe ipoteze: o explozie legată de procesele care însoțesc moartea unei stele, o ciocnire a unui sistem binar de stele (un sistem stelar alcătuit din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă) sau înghițirea de către V838 a unor planete uriașe. Rămășițele evenimentului cosmic evoluează rapid. Până în 2009, raza stelei a mai scăzut, deși materia aruncată continuă să se afle în expansiune.

 5. 5

  Inel roșu supernova

  SNR 0509-67.5 reprezintă rămășițele unei supernove (exploziei unei stele) din Marele Nor al lui Magellan, o galaxie aflată la 160.000 de ani lumină distanță de galaxia Calea Lactee. Oamenii de știință cred că supernova s-a produs în urmă cu 400 de ani. În urma sa a rămas acest inel roșu de dimensiuni uriașe, care se întinde pe o distanță de 23 de ani lumină.

 6. 6

  Nebuloasa Fluture

  Nebuloasa „Fluture”, numită și NGC 6302, este o nebuloasă planetară bipolară, aflată în direcția constelației Scorpionului. O nebuloasă planetară este un tip de nebuloasă alcătuită dintr-un nor strălucitor de gaze ionizate ejectate de o stea gigantă roșie bătrână care se află la finalul vieții, norul de gaze aflându-se în expansiune.

  Steaua centrală a nebuloasei „Fluture” este una dintre cele mai fierbinți stele din galaxia noastră, având la suprafață o temperatură de peste 200.000 de Kelvin. Este o pitică albă și are 0,64 mase solare. Inițial, ea era mult mai mare (o gigantă roșie), dar o bună parte din masa acesteia a fost ejectată în timpul evenimentului care a creat și nebuloasa planetară, formând o structură bipolară, asemănătoare unei clepsidre sau aripilor unui fluture.

 7. 7

  ARP 273

  Arp 273 este un grup de două galaxii care interacționează gravitațional una cu cealaltă, aflate la 300 de milioane de ani lumină distanță de Pământ, în direcția constelației Andromeda. Galaxia mai mare, numită galaxia spirală UGC 1810, este de aproximativ 5 ori mai mare decât galaxia mai mică, denumită UGC 1813. Deoarece se află la o distanță de numai zeci de mii de ani lumină una de alta, cele două galaxii se influențează gravitațional reciproc. De exemplu, galaxia mai mare este distorsionată într-o formă de trandafir de forța gravitațională a galaxiei mai mici, care în această poză este vizibilă sub galaxia mai mare. Oamenii de știință spun că, la un moment dat, cele două galaxii vor fuziona.

 8. 8

  NGC 2841

  Această frumoasă galaxie în spirală se numeşte NGC 2841 şi a fost fotografiată cu ajutorul telescopului Hubble. Stelele mai tinere sunt redate în albastru, iar cele mai bătrâne în alb.

 9. 9

  Nebuloasa Cap de Cal

  Aflată la 1.500 de ani lumină distanță de Pământ, nebuloasa „Cap de cal” este una dintre cele mai ușor de identificat nebuloase datorită formei luate de norul de praf și de gaze, care seamănă cu un cap de cal atunci când este privit dinspre Terra.

 10. 10

  Nebuloasa Tarantula

  În trecut, s-a crezut că acest obiect luminos era o stea, însă în anul 1751 astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille i-a observat structura de nebuloasă. O nebuloasă este un nor interstelar de praf, hidrogen, heliu și alte gaze. Adesea, nebuloasele sunt regiuni unde iau naștere stele, iar Tarantula este chiar o astfel de nebuloasă. Se află la o distanță de 160.000 de ani lumină de Pământ, în galaxia Marele Nor al lui Magellan.

 11. 11

  Saturn

  Această imagine furnizată de sonda spaţială Cassini arată furtuni uriaşe, la polul nord al planetei Saturn. Ochiul furtunii apare de culoare roşie, iar alături se poate observa un alt vortex mai mic.

 12. 12

  Pământul

  Pământul este surprins aici noaptea. Asia şi Australia se pot observa datorită luminilor din oraşe. Fotografia este compozită, formată din mai multe cadre obţinute de satelitul Suomi NPP în anul 2012.

 13. 13

  Ramașițe de Supernova

  Această uriaşă dâră de gaz este de fapt o rămăşiţă a unei supernove, apărută în urma unei explozii cosmice acum 1.000 de ani.

 14. 14

  Jupiter și Ganymede

  Telescopul Hublle a fotografia aici uriaşul Jupiter, alături de micul său satelit natural Ganymede.

 15. 15

  Nebuloasa Crab

  Nebuloasa Crab este o rămăşiţă a unei supernove. Explozia cosmică este menţionată în documente istorice de chinezi şi japonezi în anul 1054.

 16. 16

  Nebuloasa Lagoon

  Un nor masiv de praf şi gaz, Nebuloasa Lagoon a fost fotografiată de telescopul Hubble.

 17. 17

  Planeta Mercur

  Planeta Mercur a fost fotografiată de sonda spaţială Messenger. În realitate, nu arată aşa de colorată, culorile fiind adăugate ulterior, pentru a scoate în evidenţă compoziţia chimică a solului acestei planete.

 18. 18

  Nebuloasa Ochi de Pisică

  Nebuloasa Ochi de Pisică este prima nebuloasă descoperită de NASA. Este formată din 11 inele de gaz.

 19. 19

  Sistemul solar binar Eta Carinae

  Telescopul Hubble a fotografiat aici sistemul solar binar Eta Carinae.

 20. 20

  Aurorele boreale de pe Saturn

  Aurorele boreale de pe Saturn au fost observate de astronomi prima dată în anul 1979. Spre deosebire de Pământ, unde aurora boreală durează câteva ore, pe Saturn ea poate fi observată zile în şir.

 21. 21

  Explozie solară

  Această uriaşă ejecţie de masă coronară a fost fotografiată pe 31 august 2012. Din fericire, explozia solară nu a mers direct spre Pământ, provocând doar tulburări uşoare în magnetosferă şi ducând la apariţia unor aurore boreale pe 3 septembrie.

 22. 22

  Urme si umbre pe Mercur

  Craterele ciudate din imagine se află lângă polul sud al planetei Mercur. Umbrele ciudate le fac să semene cu chipul celebrului Mickey Mouse, din desenele animate.

 23. 23

  Galaxia Andromeda

  Într-o încercare de a afla adevărata vârstă a stelelor din galaxia Andromeda, vecina Căii Lactee, astronomii au folosit o cameră specială a Telescopului Spațial Hubble. Fotografia rezultată, cu o expunere de peste 3 zile, este cea mai profundă expunere în lumină vizibilă realizată vreodată. Imaginea finală a surprins nu doar galaxia Andromeda (M31), ci și Universul îndepărtat. Oamenii de știință au aflat că stelele din galaxia Andromeda au vârste mai variate decât cele din Calea Lactee. În imagine se văd stele din galaxia Andromeda, chiar și un roi globular de stele foarte luminos (în dreapta, jos), în timp ce în depărtare sunt vizibile mii de galaxii, mult mai îndepărtate decât M31.

Edit this list

You can edit this list and make your own list and share with your friends on Facebook and Twitter

Edit this list

Tag0uri

Xxx
Login / Inregistrare