Epave celebre aflate pe fundul apelor si povestile lor

Impresionant! Epave celebre aflate pe fundul marilor si oceanelor, destul de bine conservate si care povestesc fara cuvinte istorii fascinante.

 1. 1

  Sweepstakes, Tobermory, Canada

  Una dintre epavele cel mai bine conservate ale secolului XIX, Sweepstakes se afla la o adancime de 7 metri, fiind locatia preferata de scafandrii si turistii care viziteaza Fathom Five National Marine Park.
  Construit in 1867, vasul a transportat carbuni timp de 18 ani, iar dupa ce a fost ancorat in Big Tub Harbor s-a deteriorat si s-a scufundat. Astazi, epava navei nu mai este accesibila, autoritatile instaland un gard pentru conservarea ei.

 2. 2

  Doty, Lacul Michigan, Statele Unite ale Americii

  In octombrie 1898, o furtuna teribila a dus la scufundarea mai multor vase pe lacul Michigan. Printre acestea se afla si Doty, un vapor de ultima generatie, imens, construit pentru a transporta marfa.
  Nava a fost descoperita in adancuri dupa 112 ani, in iunie 2010. La o adancime de 91 de meri, epava era inca in picioare si intacta, la fel si marfa. Datorita adancimii si a apei extrem de reci, epava s-a conservat excelent.

 3. 3

  Epava ruseasca, langa insula Zabagad, Marea Rosie

  Despre "Epava ruseasca" unii spun ca ar fi o simpla nava de pescuit, insa prezenta echipamentului electronic, a catargului de comunicatii, antenelor directionale si a sutelor de baterii arata ca nava a fost folosita pentru supraveghere sau comunicatii. Varianta unei nave spion este intarita si de faptul ca in anii '50 sovieticii foloseau nave asa-zis comerciale pentru a aduna informatii.

 4. 4

  SS President Coolidge, largul coastei Vanautu, Pacificul de Sud

  Unul dintre cele mai extravagante vase de lux, Coolidge, a fost destinat, in 1941, transportului trupelor. Pe cand transporta soldati in portul Espiritu Santo, in octombrie 1942, nava a lovit doua mine, inregistrandu-se doua decese.
  Astazi, Coolidge este cea mai mare si cea mai accesibila epava din timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial. Datorita vizibilitatii si accesibilitatii de pe plaja, epava a fost inclusa in 2007 in topul primelor zece epave din lume.

 5. 5

  Umbria, Marea Rosie

  Nava ramasa in mare parte intacta este considerata de scafandri "cea mai buna epava din lume". Lansata la apa in decembrie 1911, ca nava de croaziera, Umbria a fost cumparata apoi de Italia si folosita pentru a transporta trupele in coloniile din Africa de Est. Pe cand Umbria se afla in custodie britanica, capitanul italian a fost primul care a auzit la radio declaratia de razboi a Italiei, asa ca a parasit nava alaturi de echipaj. Umbria si cele 360.000 de bombe aflate la bord nu au mai fost niciodata recuperate.

 6. 6

  Bianca C, Portul St. George, Grenada

  Numit si "Titanicul din Caraibe", vasul de lux Bianca C este cea mai mare epava care poate fi explorata in apele calde. In octombrie 1961, pe cand nava se afla in port, o explozie a avut loc in sala motoarelor. Echipajul si pasagerii au fost evacuati, iar vasul a ars vreme de doua zile. In prezent, epava se afla langa portul St. George, la o adancime de 50 de metri.

 7. 7

  Defiance, Lacul Huron, America de Nord

  In octombrie 1854, in conditii de ceata, nava Defiance s-a lovit de o alta nava, John J Audubon. Ambele nave s-au scufundat la interval de 15 minute. Epava primeia este si astazi complet intacta.

 8. 8

  RMS Rhone, largul insulei Salt, Insulele Virgine Britanice

  In octombrie 1867, in timpul uraganului San Narciso, nava RMS Rhone a fost distrusa. Capitanul ambarcatiunii a incercat sa scape de furtuna cand vantul incepuse sa se mai calmeze, insa, cum conditiile meteo s-au schimbat brusc, Rhone a fost aruncata direct pe pietrele care au zdrobit-o. Impactul a fost atat de violent incat vasul s-a rupt in doua, iar apele reci au dus la explozia cazanelor.

 9. 9

  Vasa, Muzeul Vasa, Stockholm, Suedia

  Construita pentru regele Gustavus Adolphus, intre 1626 si 1628, nava abunda in decoratiuni si echipamente sofisticate. Vasa s-a scufundat la mai putin de o mila marina de port, fiind redescoperita in anii '50, cand guvernul a decis sa inceapa demersurile pentru conservare. In timpul operatiunii din 1961, din interior au fost scoase mii de artefacte si ramasite umane. Dupa aproape 350 de ani, nava a fost conservata, astazi fiind una dintre cele mai populare atractii turistice din Suedia.

 10. 10

  Titanic, Atlanticul de Nord

  Cu totii cunoastem povestea Titanicului. Epava acestuia a fost descoperita in 1985, in apropiere de Newfoundland. Desi s-a crezut initial ca nava s-a scufundat toata odata, echipele de cercetare au stabilit faptul ca nava s-a rupt in doua. Potrivit unor estimari, structura si coca epavei se vor prabusi in urmatorii 50 de ani.

 11. 11

  Ghost Ship (Vasul fantoma), Marea Baltica

  Ghost Ship a fost descoperita intamplator in apele Marii Baltice in 2003, atunci cand un echipaj cauta un avion suedez doborat in timpul celui de-Al II-lea Razboi Mondial. Apoi, in 2010, o expeditie arheologica ampla a confirmat faptul ca vasul data din jurul anului 1650. Epava, cu tot ce s-a gasit in interiorul acesteia, e una dintre cele mai vechi si mai bine conservate din lume.

Edit this list

You can edit this list and make your own list and share with your friends on Facebook and Twitter

Edit this list

Tag0uri

Xxx
Login / Inregistrare